dijous, 1 de desembre del 2011

Banksy

És el grafiti delinqüència?

Graffiti, plural de graffito, que significa ‘marca o inscripció feta rascant o rallant un mur’. Amb l'aparició de l'aerosol, han anat creant noves tècniques i millorant-les per a produïr les pintures que trobem avui dia.

Els graffitis són considerats per molts com delinqüència urbana. Però és així? Tal i com n'hem estat parlant a classe, una firma sense més estampada a la paret d'un negoci o d'un edifici d'habitatges, només per deixar constància de que s'ha estat en un lloc, és una estupidesa i sí que està clarament identificat com a vandalisme. Però què en podem dir de les obres que, tot i ser produïdes en entorns urbans i en la clandestinitat, tenen un valor diferent? Un valor artístic per la seva qualitat o un valor de denúncia o reivindicació.



Banksy és el pseudònim d'un artista britànic anònim conegut arreu del món per fer del grafiti una eina de denúncia i reivindicació a moltes ciutats del món, especialment a Londres. La seva obra és majoritàriament crítica i política però també obres quotidianes com una nena saltant a la corda o una dona de la neteja guardant la brutícia del carrer sota l'edifici, jugant amb il·lusions òptiques.

Banksy ha realitzat exposicions a Londres, treballa per l'MTV, Puma, Greenpeace,... i les seves obres arriben a tenir un gran valor. Podeu visitar la seva pàgina web: http://www.banksy.co.uk/

Què opineu vosaltres? És el grafiti delinqüència? Abans de començar el reportatge fotogràfic, podeu deixar la vostra opinió!

58 comentaris:

Sonia Fernández ha dit...

Depèn, si el grafiti pot ofendre a algú doncs sí, pero en general per mi no ho és. Fins i tot, com aquests d'en Banksy, et poden fer veure, per exemple, l'escalfament global.

Andrea Navarro ha dit...

Dons per a mi, un grafiti es una forma per poder-se expressar ,o transmitir el que senten amb colors i demostrar-li a la gent del que poden fer.
I jo crec que , tendrien que fer alguna mena de parc o de museo per que els que fan grafitis tinguin un espai lliure per fer-los.

MaríaVR ha dit...

Jo crec que depen molt del grafiti i del lloc on estigui fet... Per exemple, si és nomès una firma pintada a la paret del carrer, ho veig com a vandalisme. Si és un grafiti per fer reflexionar veig normal que ho facin al carrer. Però el que més m'agrada és quan fan els grafitis amb valor artistic a aquestes parets especials que ara hi ha. Em sembla que es la millor de les maneres de fer el teu grafiti, sigui artistic, o simplement un cor amb inicials!!

íngrid canales ha dit...

Depen, depen del lloc i del que comentari o dibuix que es fa.
A la gent que li dona per posar firmes per pur avorriment, sí, sí ho considero delinqüència.
Però a la gent que no sap expressar-se amb la poesia o amb el seu propi diari personal i dóna la casualitat de que saben dibuixar, no ho considero delinqüència, però sempre hi que demanin permís als propietaris del lloc on es trobi el graffiti.

Xavier Garrido Zaurín ha dit...

Devagades,sí es fet com tu dius una firma o per dir "yo soy el mas chulo" si es delinqüència.
En canvi si es per una causa del medi, el treball, els polítics, etc. Yo soc partidari de dir que no és delinqüència per que s'utilitza per fer veure que ens estem equivocant i que no tan sols es preocupa una persona d'això es preocupen moltes i hi ha vegades que inclús això que per algunes persones és deliqüència per a altres és tot el contrari per algunes persones aquesta és una altre manera d'expresar-se públicament, fent que la gent es fixi en això i provocant un debat o fins i tot polémica als carrers fins que al final devegades aconsegueixen canviar el que ells i altre gent pensa o creu solament fent un grafiti en un carrer una fàbrica,etc.

Alba Fernàndez ha dit...

Per a mi el graffiti no és delincuencia, perque un graffiti de veritat no son tonteries escrites per la gent a les parets, jo això no ho considero un graffiti. Per exemple Banski, això és art, això es un graffiti. Per tant, els grffitis no els considero delincuencia, ja que per a mi és genial anar pel carrer i veure la gent com s'expressa, sempre que sigui en el sentit artístic.

Adrián Díaz ha dit...

Per a mí no es delinqüència si es una manera de dir una cosa que vol aconsequir , si ho escriuen una paret abandonada.

Nacho Torres Gómez ha dit...

Com a tot, això depén de les intencions del autor/a tingui com objectiu en el seu misatje. Personalment crec que la majoria que es fan son bandalisme per aixó posen multas tan elevades. Els grafitis forman part de l'art contemporani i son lo bastant bastant bonics i expressius per dedicar-se a utilitzar-los com a forma de bandalisme en coptes del que fan un grapat de persones, com el Bansky, que utilitzen aquest mètode tan efectiu per fer reflexionar a la gent.

MaríaVR ha dit...

Estic d'acord amb l'Alba Fernàndez, m'encanta veure els graffitis desde els punts de vista d'altres persones, crec que té tota la raó sobre els graffitis fets al carrer.
Una cosa son pintades a una paret, i una altra cosa són els graffitis, com diu la Alba!!

Marc Huertas ha dit...

Segons el grafiti es pot considerar delinquencia o no . Un nom posat a la paret d'un bar per exemple es vandalic ja que nomes ho fan per diversió o qualsevol altre raó pero la gent que ho fa en parets especials per aixó o que son de veritat artistes dels grafitis aixó no li molesta a ningú si es fan en llocs on no viu o treballa ninguna persona

Paula Comella ha dit...

Penso el mateix que els meus companys. Tot depèn del lloc i que interpreti aquet grafiti. Per exemple, els típics graciosos que dibuixen homes despullats, o frases com “Tonto quien lo lea”, això si que em sembla delinqüència, ja que embruten la paret per xorrades, i normalment aquests estan normalment fets en llocs poc adequats. En canvi, aquests grafitis que són bonics de veure, de firmes ben fetes o de dibuixos molt xulos, doncs no em semblen delinqüència ja que la majoria els fan a llocs on no molesten a ningú, i no fa lleig.

Romina Salido ha dit...

Per a mi no es deliqÜència però depen el que vols dir amb el grafiti perque pintar un dibuix a una paret abandonada no es delinqÜència peor posar insults possiblement si.

antonio ha dit...

yo opino que no es un grafiti delincuente porque no vaa a ofender a nadie sino que va a explicar lo que esta pasando para mi un grafiti delincuente es cuando ponen un grafiti como tonto el que lo lea eso no vale para nada y va a manchar las paredes poniendo eso que es delincuente pero lo que a echo hay este señor es un grafiti en condiciones

Elena Uclés ha dit...

Jo crec que el graffiti no és delinqüencia. És una forma de que la gent s'expressi, però també depèn al lloc on ho facin.
Aquest dibuix de Banski està super bé fet. Es veu com s'expressa en una paret, no posa qualsevol tonteria per divertir-se.

ahinoa ha dit...

Jo crec que el grafiti no es delinqüencia pero tambe tenen que tenir conte de on u fan perque per exemple si ho fan a un tren,aixo esta malament pero per altre bande haurien de fer un espai especialitzat per els grafitis i que espresin els seus sentiments o emocions en el grafiti.
La meva conclusio es que so es delinqüencia pero teneen que tenir en compte on u fan.

David Aranzana Garcia ha dit...

Jo crec que la majoria de graffitis sí són delinqüencia perque embruten les parets de edificis i de negocis privats, com les persianes de les botigues, i als propietaris no els hi fa cap gràcia. Només hi ha una petita part de graffitis que están fets per dibuixants que volen expressar un valor artístic.

Aurora lópez Sáez ha dit...

jo penso que aquest grafiti no es de delinqüència. esta molt ven fet i el primer, com ve vas explicar, te un significat important.

Sara Ciudad ha dit...

Penso que no son bandàlics, per que cadascun pot expresarse con vol (llibertat d'expresió), i mentre no fassin els graffitis a llocs que molestin no son delinqüencia. A més alguns estan fets com a protesta, con el d'en Bansky.

Claudia Carrascon ha dit...

Jo crec que no és vandalic perque diu una cosa molt important que esta passant i ens esta afectant a tots, en forma de protesta. M'algrat tot podia haver utilitzat altres vies de comunicació, com la prensa, la radio,...

Gemma Buil Ferri ha dit...

Jo crec que no són delinqüència perquè els grafitis són una forma d'expressar els teus sentiments, les teves emocions,etc. Però la veritat és que per mi hi han dos tipus, els que són com "garabatos" i els que estan treballats i ben dibuixats. El primer cas si que el trobo bandàlic, però el segon no. Fins i tot tambè crec que haurien de fer parcs o alguns llocs per grafitis, més que res perquè si no volen que pintin, doncs que fagin un lloc per que es pogui, però si no el tenen tindran que fer-ho en algun lloc...

María González ha dit...

Tot depèn del lloc i que interpreti el grafiti.També es veritat que és una forma d'expressar-se però la gent que fa una firma per fer una gamberrada això no és un grafiti si no gamberrades.

Daniel Noguera Segura ha dit...

Yo crec que els grafitis, depenen de la raò la qual s'escriguin, poden ser deliqüencia o no. En aquest cas no em sembla delinquencia, sino a l'inreves, l'home que ha fet aquest grafiti ho fet per que veiem el que està passan al mòn i tot per culpa nostra

UN SALUD ANAHII I A TOTS ELS MEUS COPANYS, FINS AL DILLUNS;-).

Mireia Torrecillas ha dit...

Com han dit la majoría depèn on estigui y que vulgí expressar. Hi ha grafitis y intents de grafitis. Com també y ha grafiters y vàndals. Tot depen del que siguí.

Laia Vico Praena ha dit...

Yo crec que això no és vandalisme, és llibertat d'expressió, perquè expressa el que sent pintant a la paret, on altres persones ho poden veure i pensar el mateix.

Maria San Martin ha dit...

Per a mi el graffiti no és delinqüència, és una forma d'expresarte... És delinqüència quan hi posen coses fora de lloc...

Alejandro Martínez ha dit...

To crec de depend la intenció. Si la intenció es de fer gamberrisme llavors si es delinqüència pero el de Bansfy no es gamberrisme perquè expressa la seva opinió del que passa al món

Adrian Giner Pedrosa ha dit...

Yo crec que no es bandalisme perquè Bansky només vol expressar el que sent,però també penso que si tot el món volguesi expressar el que vol els carrers esterien plens de grafitis.

laia ibañez ha dit...

yo crec que aquest graffiti no es vandalisme perquè et fa pensar en el graffiti en el missatge que transmet una firma, un nom o alguna cosa que no te art però un nom amb colors, amb volum, amb dibuixos chulos això es art pero si posa alguna cosa així que fa pensar nno es vandalisme yo crec!

victor latorre ha dit...

yo creo que no es delinquéncia, creo que es arte .Bansky con sus graffitis reivindica cosas que le preocupan y de esta manera las denuncia para sensibilizar a la gente que los vé

Queralt Porcar i Estrada ha dit...

Depèn del que s'escriu o es dibuixa un graffiti pot ser delinqüència o no.A mi em sembla que el graffiti de Bansky no es delinqüència,perquè ell vol expressar el que pensa sobre una cosa realment important.Fer graffitis no és embrutar les parets, si no decorar-les i expressar el que se sent.

Nuria García ha dit...

Estic d'acord amb la majoria dels meus companys. Depen d'on estigui dibuixat i com sigui el graffiti, pot ser vandalisme o no. Com ha dit el David, pot molestar a algú, però n'hi ha d'altres que expressen sentiments i agraden a quasi tothom.

Alicia Villegas ha dit...

Crec que el graffiti es una manera d'expressar els teus sentiments, amb els colors, les formes etc. Però tot depen de on l'has dibuixat, el que as dibuixat i també perque. Perque pots dibuixar un graffiti per decorar, fer bonic espressarse o, només per embrutar les parets i/o els carrers.

Gonzalo Martín ha dit...

Depèn de com es el graffiti i el que vol expressar es pot considerar deliquència, hi ha grafitis que es fan per reinvindicar-se o per expressar alguna idea, aquests, per a mi no són deliquència però grafitis com posar el teu nom, això segons la meva opinió només embruten.

Yaiza de Dios ha dit...

Yo creo que no es delincuencia siempre y cuando el grafiti tenga algun significado y esté hecho en un lugar apropiado para ello. Porque por muy artístico que sea un grafiti no creo que te guste mucho tenerlo por ejemplo en la fachada de tu casa. Aunque sea un grafiti muy chulo, la pared sigue siendo propiedad de alguien, y esa persona se dedica a mantener las paredes limpias, y si no te gusta no hay más remedio que volver a pintar la pared y no creo que el grafitero se haga cargo de los gastos.Eso sí que es bandalismo.
Luego están esos grafitis que solamente sirven para decir que "" estuvo alli, eso es peor aun porque los suelen hacer en lugares en los que no deben y no tienen ningun significado, aparte de eso, de arte no tiene nada. En mi opinion se deberían crear espacios publicos abiertos a grafiteros en los que se pudiera dibujar en las paredes, en vez de que los hagan en edificios, y así todo el mudo podría ir a verlos.

Jorge Luis Cabrejo ha dit...

Jo crec que els graffitis que embruten les parets de edificis i de negocis, són vandalics (aquets que l'autor dibuixa perquè li dona la gana), però en aquest cas, el graffiti d'en Banksy te un significat.

Melanie Domene ha dit...

Yo creo que el grafiti no es delincuencia, porque quiere expresar lo que siente, no es delincuente siempre que no se diga nada malo o se dibuje

ALEX LOPEZ ha dit...

Yo crec que els graffitis no son un act vandalic però es veuen malament per les persones que pinten en zones privades on no es pot pintar i per això cada vegada s'estan veient pitjor


Alex 2n ESO B

Oriol galvez ha dit...

Segons on estigui fet i segons com sigui el grafiti pot ser bandalisme o no , si posa tonteries o coses desagradables ho veig bandalisme pero si no no.

carlos jaime ha dit...

a mi no em sembla be que la gent embruti les parets dels altres per molt que facin el millor dibuix del mon. si ningu no li autoritza que ho fasi no ho han de fer

alba lechuga castro ha dit...

es verdad que hay graffitis delincuentes pero esas obras de arte que poca gente crea tendrian que estar muchos protegidos para que no se hicieran un asco. es verdad que hay gente que no le gustan que lo hagan porque ha tocado en su propiedad pero mirandolo por el lado bueno, asi sera mas reconocida su calle

Xavi muñoz poveda ha dit...

Depen de la fi que tingui si es per fastidiar i embrutar o si es art, hi ha persones que es dediquen exclusivament a aixo i ho fan perque se li reconegui.

Adrián Melero ha dit...

Dons depen, si el fan a les parets que hi ha per fer grafitis o a una paret on quedi macu o una paret que no hi hagi res i no sigui de ningu penso que no, pero si la fan per exemple a la porta duna oficina penso que si, bueno.. mes que delincuencia tindria que ser mala educacio, ami personalment hi ha grafitis que magraden pero penso que esta malament cuan pinten coses que tenen propietat i lis dona igual, penso que pintar un grafiti a una paret blanca dun parc i no sigui de ningu esta molt be, si es maco, si posas qualsevol tonteria com <> dons no, pero si ho pasas a la porta de el colegi per exemple penso que seria delincuencia perque la porta te propietat (del colegi), ami magraden moltissim els grafitis aquests que semblen cascades o volcans o coses aixi MENCANTEN, pero per exemple aunque siguin preciosos penso que si ho fan a la finistra de casa meva menprenyaria moltissim, i tambe penso que als graffitis se lis tindria que donar mes importancia que la que tenen,perque alguns poden tenir missatges, no tenim nomes que mirar-los i diure oh que bonic! sino pararnos a mirar el significat com el de I HATE GLOBAL WARM, qualsevol que pases per alla ni es fixaria amb la gracia, pero aixo tenim que parar a mirar-los perque poden dir coses importants!!Bueno anahi, ja estic ,em torno amb la meva sesio de true blood i sobrenatural!

alicia ha dit...

Per a mi un graffiti en general no és vandalisme, perquè la majoria de la gent utilitza el graffiti com una sortida per poder expresar-se. Per exemple:
Per a mi qui fa un gargot a la paret i u considera un “graffiti”, si u considero que es un acte de vandalisme per que aquest"Graffiti" no reflecteix res. D'altra banda Banski fa art amb el graffiti, converteix una paret avorrida en una obra d'art i aixo si que u considero un graffiti.

Maite Seró ha dit...

Creo que es depende del graffiti. Si el graffiti es para ensuciar paredes, edificios o incluso casas, pues sí. Pero si son como los de Banksy, pues no, son muy creativos y muy divertidos.

Roger Fernàndez ha dit...

Segons els graffitis , n'hi ha gent que fa dibuixos per ofendre a la gent o perque els dona la gana , però n'hi ha un altre tipus de gent que fa els graffitis per expressar alguna cosa o sentiment , per exemple , el d'en Bansky , que diu això del calentament global .

Laia Domingo ha dit...

Per a mi el grafiti no es delinqüència sempre i quan sigui un grafiti artístic no un insult o qualsevol tonteria. El que mes m'agrada dels grafiters es la manera en que el fan.
Per exemple el grafiti del Bansky per mi te un significat i molta creativitat m'agrada.

Judith Pariente Mejías ha dit...

En la meva opinió fer graffitis mal dibuixats, amb tonteries i en llocs on no està permés fer graffitis, si que és un acte bandàlic, però si estàn en un lloc on està permés fer-los i són dibuixos ben fets, em sembla molt bé.

mireia domingo ha dit...

la meva opinió sobre els graffitis es que els que posem xorradas o dibuixos que no tenen cap significat escriure per escriure aquets per mi em semblam vandalics en canbi els que estan en parets on enteroria no s´an de pintar casi tots no son per mi vandalics perque la gent que ho a fet o an fet amb un significat o perque els agrada fer graffitis , per mi els vandalics son els que posen xorradas o dibuixos que no tenen cap significat i no venen el compte nomes perque en bruta les parets .

Robert ha dit...

Jo crec que si el que pinta ho fa be, que ho pinti,pero si ho fa per embrutar les parets, millor que ho faci a casa seva.

jose arenas mejias ha dit...

si,perque hi ha gent que no te dret ha fero pero ell es mostra anonim perque no el trobin i a mes a mes tot el que posem son xorradas per que el grafiti en qualsevol paret no queda be.

María Ávalos ha dit...

per ami el graffitis de bansky no son delinquencia es una forma que te ell de espressar el seus sentiments de forma molt original i bona. També a nosaltres o al menys a mi, ens agrada veure graffitis tan originals pels carrers.

Andrea Martín ha dit...

Jo crec que no sempre, que es segons el tipus de graffiti, el que possi, on estigui fet i tot això. També crec que no sempre que hi hagi un graffiti al carrer, estigui fet amb mala inenció, de fet, a mi m'agrada veure graffiti ben fets pels carrers (no firmes)

Manuel amilburu ha dit...

doncs per mi el, el grafiti es bó, si no afecta ni molesta a ningú sinó es dolent (normalment el concepte de la gent que enté per grafiti son les tonteries que posa la gent pel carrer.

Brynjar ha dit...

Creo que hacer grafittis no es ninguna delincuenzia, y es para expresar lo que sienten. Pero lo que no me parece bien es que firmen en pareses de casas, puertas... pero en paredes de ruinas entonces creo que no es ninguna delincuencia.

marlon ha dit...

el grafiti es tanto arte como delincuencia para mi por que se pinta en lugares legales como ilegales total es las dos cosas a la vez

jordi braz ha dit...

no crec que sigui delinqüencia perquè esta intentan advertirnus de que si segim així el mon estara mig enfonsada sota l'aigua o potser l'unic que vol fer és crida l'atenció.

Elena Catalán Martínez ha dit...

En la meva opinió creec que es una de les maneres per poder expressar el que tu sents mitjançant graffitis, dibuixos..No té perque ser delincuencia si esta en un lloc que no es apte per fer graffitis, encara que no es tingui que fer en aquest llocs, perque hi han d'altres que si que esta permitit.Pot ser que l'autor del graffiti volgui expressar coses diferents mitjançant tipus de colors,formes etc...

alberto perez ha dit...

M` encanta aquest grafiti. Bueno, tots en general!