dimecres, 28 de març del 2012

Sant Jordi 2012: concursos

En motiu de la diada de Sant Jordi, aquest any s'ha convocat, a part del concurs literari (narrativa, poesia i còmic), un concurs de cartell un altre de punt de llibre.

Ja sabeu que les bases han estat penjades a les aules però de totes maneres us en faré un resum:

CARTELL: la mida del cartell ha de ser DINA3 (42x29,7cm), la tècnica i tema és lliure, amb el text obligatori "Col·legi Santo Angel, Sant Jordi 2012, 23 Abril" en el format que vulgueu. Ho entregueu amb un pseudònim i un sobre que contingui el vostre nom real i el curs, com a molt tard el 10 d'abril.

PUNT DE LLIBRE: la mida del punt de llibre ha de ser aproximadament de 5x20 cm, la tècnica també és lliure però amb el tema se li fa un homenatge a l'artista Antoni Tàpies. El text que ha d'aparèixer és "Col·legi Santo Angel, Sant Jordi 2012, 23 Abril. Homenatge a Antoni Tàpies", també en el format que vulgueu. Ho entregueu amb un pseudònim i un sobre que contingui el vostre nom real i el curs, com a molt tard el 13 d'abril.

La següent presentació és la que hem vist a classe, us la deixo per a que la pogueu revisar.

Recordeu: creativitat i originalitat!

dimarts, 27 de març del 2012

Disseny i reciclatge

Aquest segon trimestre hem estat treballant el disseny a partir de materials reciclats o reutilitzables. L'objectiu ha estat dissenyar objectes amb una funcionalitat concreta a partir de materials de rebuig.

En una primera fase han fet una recerca d'idees a la xarxa o consulta de referències sobre les seves pròpies idees. Van elaborar uns documents de fase de recerca per deixar tot el procés per escrit i dibuixat.

Un cop les idees estaven sobre el paper, han començat a elaborar els seus dissenys. Han anat comprovant com una bona planificació és fonamental per a assolir l'objectiu marcat. Alguns d'ells, degut a una falta de previsió, s'han trobat problemes que han hagut d'anar gestionant de manera improvitzada.

És un projecte que pretén no només que els alumnes dissenyin uns objectes sinó que aprenguin la importància del conjunt del procés de treball seguit. Molts d'ells acaben sent conscients al final que una bona documentació, planificació i previsió del treball és important per arribar a bon port.

Tot i així, el seu treball ha estat molt bo i s'ha vist com la seva imaginació no té límits. Podeu veure a continuació una sel·lecció dels objectes més interessants!

Autor: ALEJANDRO VALERO
Objecte: làmpada realitzada amb cd's
















Autor: JAVI RUIZ
Objecte: làmpada creada amb restes de fusta i penjadors

Autor: ALEJANDRO VALERO
Objecte: làmpada realitzada amb cassettes





Autor: JAVI RUIZ
Objecte: penjador fet amb sobrant de fusta i peces d'una nina vella

Autora: BLANCA GARCIA
Objecte: làmpada d'actimels
Alumna: ALMUDENA ALARCÓN
Objecte: prestatgeria realitzada amb pales
Alumne: RUBÉN ARANZUEQUE
Objecte: mirall amb llantes de bicileta
Alumna: BERTA BLADÉ
Objecte: guardamocadors per a l'armari fet amb llaunes
Alumne: MARC LASARTE
Objecte: suport per a llibres amb fustes de palès
Alumna: ANA SURIÑACH
Objecte: bossa feta amb funda de coixí i trocets de tela

Autora: YAIZA AMTAT
Objecte: llapicer fet amb paper reciclat
Autora: ANNA PALLÀS
Objecte: setrillera feta amb bombetes
Autora: ANA SURIÑACH
Objecte: posallapis de càpsules Nespresso




dilluns, 26 de març del 2012

Pintura I: aprenentatge

Durant el segon trimestre els alumnes han començat a endinsar-se en el món de la pintura. S'ha escollit la pintura acrílica per iniciar-se degut a que resulta una tècnica senzilla i pràctica per al procés d'aprenentatge.

L'objectiu d'aquesta primera pintura no era fer una còpia exacta d'una de referència sinó aprendre a realitzar les barreges de colors a partir de l'observació dels mateixos. Per aquest motiu, han utilitzat només els colors primaris, cian, magenta i groc, juntament amb el blanc i el negre.

Cada alumne ha escollit una imatge d'un quadre existent que els resultés interessant. D'aquesta manera els alumnes tenen ganes i motivació per dur-la a terme i treballar a gust.




diumenge, 25 de març del 2012

Llapis de colors i dibuix del natural

Després del procés seguit amb l'aprenentatge dels conceptes bàsics en el dibuix del natural per part dels alumnes de 4t d'ESO de Visual i Plàstica, el següent exercici ha consistit en fer un bodegó.

Cada alumne ha hagut d'escollir tres objectes significatius per a ell o ella. D'aquesta manera, cada bodegó, personal i instransferible, es converteix en una finestra a l'interior de l'alumne.

Després de situar-los de manera que la llum i l'ombra permeti veure la totalitat dels objectes i un ordre entre ells han començat el dibuix. Han seguit les mateixes fases que amb la pràctica anterior: primer un esbós dels objectes per aconseguir l'encaix correcte sobre el paper. Una posterior definició dels objectes per tenir la base preparada. Abans de començar a donar color han esborrat els contorns de manera que només es puguin apreciar les traces importants.

El dibuix amb llapis de colors comença aplicant una capa inicial amb els colors més clars de cada objecte. Cada color està format per una barreja de múltiples colors, per tant el dibuix ha d'anar acumulant capes, de més clares a més fosques i sombrejant sense pressionar, de manera que puguem afegir el màxim de colors possible.

Successivament es van aplicant els diferents colors, deixant pel final aquells que remarcaran les zones més fosques o de més intensitat.

A continuació podeu veure alguns dels dibuixos resultats. Esperem que us agradin!

MARINA VILAS

BLANCA GARCIA


JAVI RUIZ
BERTA BLADÉ

MARC LASARTE

RUBEN ARANZUEQUE
YAIZA AMTAT

divendres, 16 de març del 2012

Esbós amb bolígraf

A 4t d'ESO, a l'optativa de Visual i Plàstica, hem estat treballant el dibuix del natural a partir d'unes figures: el ninot articulat i el cap.

En una primera fase, amb llapis, han estat aprenent què és l'encaix i el dibuix ràpid, l'esbós. Han estat realitzant dos dibuixos per hora en els que el més important era situar la figura correctament al paper (encaix) i intentar dibuixar-la completament, plasmant la posició correcte.

En una segona fase, han agafat un bolígraf i han fet diferents dibuixos afegint la llum per intentar representar el volum de les figures. Aquest cop no tenien possibilitat d'esborrar les línies traçades i això porta a mirar i pensar més i millor cada línia que es fa sobre el paper.

Finalment, han après com dibuixar les ombres, no amb línies aleatòries sinó realitzant una malla de línies, amb més o menys densitat, per representar les zones més fosques o més il·luminades. A més a més, la representació del fons de la figura en funció de la il·luminació d'aquesta ajuda a donar més expressió volumètrica al dibuix.

Després de 17 dibuixos (només un inici) el canvi i l'evolució de la tècnica dels alumnes s'ha posat de manifest. Aquesta pràctica ha de seguir, una manera activa d'educar la mirada. Aquestes són algunes de les mostres d'aquest procés!