divendres, 16 de març del 2012

Esbós amb bolígraf

A 4t d'ESO, a l'optativa de Visual i Plàstica, hem estat treballant el dibuix del natural a partir d'unes figures: el ninot articulat i el cap.

En una primera fase, amb llapis, han estat aprenent què és l'encaix i el dibuix ràpid, l'esbós. Han estat realitzant dos dibuixos per hora en els que el més important era situar la figura correctament al paper (encaix) i intentar dibuixar-la completament, plasmant la posició correcte.

En una segona fase, han agafat un bolígraf i han fet diferents dibuixos afegint la llum per intentar representar el volum de les figures. Aquest cop no tenien possibilitat d'esborrar les línies traçades i això porta a mirar i pensar més i millor cada línia que es fa sobre el paper.

Finalment, han après com dibuixar les ombres, no amb línies aleatòries sinó realitzant una malla de línies, amb més o menys densitat, per representar les zones més fosques o més il·luminades. A més a més, la representació del fons de la figura en funció de la il·luminació d'aquesta ajuda a donar més expressió volumètrica al dibuix.

Després de 17 dibuixos (només un inici) el canvi i l'evolució de la tècnica dels alumnes s'ha posat de manifest. Aquesta pràctica ha de seguir, una manera activa d'educar la mirada. Aquestes són algunes de les mostres d'aquest procés!